Är det smart att låna pengar för att köpa aktier?

Om du sysslar med aktiehandel, känner du förmodligen redan till att en del faktiskt lånar pengar för att kunna köpa mer aktier. Detta beror främst på att många nätbanker och andra finansiella institut idag erbjuder mycket bra lånevillkor och låneräntor, vilket gör att många känner sig lockade av detta.

Men är det egentligen en bra ide att låna pengar till att köpa aktier?
Svaret är att det beror på. Man måste vara ganska kunnig och ha koll på en rad olika saker för att det ska vara lönsamt.

Här kommer några grundläggande råd och tips kring att låna pengar till aktier, som hjälper dig avgöra om detta kan vara något för dig:

Låna bara summor som du vet att du kan betala tillbaka
Detta gäller oavsett hur aktiemarknaden går. Du bör därför, om aktiemarknaden inte går som du tänkt dig, kunna betala tillbaka lånet med andra medel. Banken kommer nämligen att kräva återbetalning av lånet, oavsett hur det går för dina aktier. Så du måste ha en del kapital att röra dig med, så att du klarar återbetalningen, för att detta ska vara aktuellt.

aktier

Låna när det lönar sig
Räntorna går hela tiden upp, och det samma gäller alla andra saker som påverkar lån. Att låna pengar till att köpa aktier är därför endast en bra ide när ränteläget är så förmånligt som möjligt för dig som låntagare. Om räntorna är höga just nu, är det inte en bra ide att riskera så mycket, eftersom räntorna kan fortsätta gå upp. Om ränteläget däremot är mycket lågt, klarar man ofta en liten ränteuppgång utan problem.

Låna endast för att investera i stabila aktier
Om du behöver låna pengar för att köpa aktier, är detta inte ett bra tillfälle att spekulera allt för mycket och satsa på högriskaktier. Lån ska endast tas för långsiktiga och stabila aktieköp, eftersom du kommer att behöva betala tillbaka lånet under en lång tid framöver.

Låna inte om du är nybörjare
För att det ska vara en bra ide att låna pengar till aktier överhuvudtaget, bör du ha ganska bra kunskap om allt som rör aktiehandel. Detta är med anledning av detta inte något som vi rekommenderar för nybörjare, utan börja istället med att lära dig grunderna i aktiehandel innan du tar lån.

Låna inte om du inte är en risktagande typ
Givetvis innebär ett lån av det här slaget ett stort risktagande. Du som helst satsar på lågriskaktier och liknande bör därför undvika denna typ av handel, eftersom det är riskfyllt. Det betyder inte nödvändigtvis att det inte kan funka, men det kan leda till många sömnlösa nätter för den som inte är van vid att ta stora risker annars.