Att blanda goda drinkar – för nybörjare

Introduktion

Det har blivit mer och mer populärt att lära sig blanda goda drinkar som välkomstdrink eller vid förfesten. Detta beror antagligen på att folk generellt har börjat tröttna på att endast dricka öl, vin och cider. Man vill har förändring och vad är inte mer passande än att ge sig in bland de tusentals goda drinkar som faktiskt existerar idag? Dessa drinkar finns i alla tänkvärda färger och smaker vilket betyder att det finns en passande drink åt alla!

Många frågar om det är svårt att göra lika goda drinkar som dem man får på krogen och svaret på den frågan är : Nej! Bara man har en grundkunskap att stå på så är det hela ganska enkelt. Det gäller bara att man har i rätt propotioner och blandar drinken på rätt sätt. Jag kommer i denna artikel lite snabbt att gå igenom vad man bör tänka på och hur man får det bästa resultatet för olika sorters drinkar.

goda drinkar

Drinkredskap

Det första man bör veta är hur man hanterar två viktiga verktyg inom bartenderyrket. Det första är shakern och det andra är matskeden. Jag är relativt säker på att du som läser artikeln redan vet hur man hanterar ett måttglas och kommer därav inte förklara det.

Shakern är bartenderns bästa vän. Den är överlägset det viktigaste verktyget när man ska blanda goda drinkar och man klarar sig inte utan den. Det finns två olika versioner av shakern. Den ena är den tredelade som består av ett aluminiumglas, lock med sil på och ytterligare ett mindre lock som man sätter över själva silen. Fördelen med den tredelade shakern är att man enkelt kan sila upp en cocktail i ett glas utan att få med isen som för övrigt ej är önskvärd i en cocktail. Man öppnar bara det lilla locket och häller upp.

Den andra typen är den så kallade bostonshakern som endast består av två delar. Det ena är ett aluminium glas och det andra är oftast ett vanligt glas. Den fungerar precis som den tredelade. Men jag anser dock att den är något krångligare att sila ned när man ska skapa en cocktail. Bostonshakern anses vara bartendern bästa vän, men jag personligen föredrar den tredelade.

En shaker används för att blanda och kyla ned ingredienserna. Fyll den med is, lägg i ingredienserna och skaka kraftigt!

Matskeden är även den ett viktigt bartillbehör som man använder för att skikta en drink. Det vill säga att man gör en drink i två lager av nyanser. Detta för att få en vacker effekt som övertygar gästen att drinken kommer vara god. Att skikta en drink är faktiskt ganska enkelt. Börja med den tyngsta ingrediensen i botten och sedan den näst tyngsta. Man gör det genom att lägga matskeden på ytan av vätskan och försiktigt hälla nästa ingrediens på matskeden för att senare rinna ned på den förstnämnda. Ju saktare man häller, ju bättre resultat. Var noga med att hälla i ett jämt flöde.

Är det stor tyngdskillnad så kan det ibland vara enklare att hälla i den lättaste ingrediensen först och låta den tyngre sjunka ner till botten. Detta gäller oftast när man blandat läsk och vodka för att till slut runda av det hela med en tung likör på botten som visuell effekt.

Hur vet man vilken som är tyngst då? Jo nästan alltid är det den som innehåller mest socker som också väger mest.

Hitta ett drinkrecept

När man väl har lite kunskaper om hur de viktigaste drinkredskapen fungerar så är det bara att leta upp ett recept. Internet är fullt av dem. Till exempel så har jag tidigare skrivit en artikel om hur man gör en rosa pantern drink här på artikel-katalogen.se. Annars kan man alltid besöka min hemsida som heter drinkgurun.se där jag hela tiden fyller ut med nya recept.

Om olika mått

Beroende på vart man är i världen så använder man olika mått. Det är väldigt viktigt att man förstår dessa mått för att bland det viktigaste med drinkar är att man har rätt proportioner av allt. Här i Sverige förekommer två olika måttsystem. Det främsta vi använder oss av är SI-enheten för volym. Det vill säga cl,dl och liter. Ett väldigt enkelt system då vi alla är vana vid att använda det.

Men ibland förekommer det att man använder sig av ett annat system. Man använder sig av ”delar” för att beskriva hur mycket man ska hälla i. ett recept kan till exempel se ut så här :

2 delar Vodka
1 del Torr Vermouth
1 del Apricot Brandy
1 Stänk Angosura Bitter

För att förtydliga det hela så är det alltså :

50% Vodka
25% Torr Vermouth
25% Apricot Brandy
1 Stänk Angosura Bitter

Detta system kan ibland även förekomma på internationella hemsidor. I Usa använder man sig av oz och 1 oz (ounce) = 2.8 cl.

Enkla saker som förbättrar resultatet

1. Ha i tillräckligt mycket is i shakern. Minst hälften ska vara fylld med isbitar! Detta för att inte få i massor av onödigt vatten som förstör smaken.

2. Även om du gör en shortdrink eller longdrink så ska du sila upp vätskan ifrån shakern, till ett glass fyllt av ny is från frysen. Is som skakats i shakern anses vara förbrukad och ska därför inte hällas i det nya glaset. Det sista man vill ha är ju en vattnig drink.

3. Välj noga ut garnering efter färg och smak. Frukten, bäret eller vad man nu valt ska väl representera drinken. Helst i både färg och smak.

4. Man har skakat shakern tillräckligt när kondens bildats på aluminiumytan.

5. Olika glas till olika sorters drinkar. Cocktail ska serveras på högfot i ett cocktailglas medans en shortdrink ska serveras i ett brett, lågt glas liknande ett whiskyglas.