Fettförbränning

Motion och fettförbränning

Motion är ett av de absolut bästa sätten att få fart på en sömning fettförbränning. All träning är bra men ur fettförbränningssynpunkt är konditionsträning det bästa. Och helst i kombination med styrketräning. Under konditionspasset bränner du kalorier och fett, vilket hjälper med din viktminskning. Under styrkepasset bygger du muskler som i sin tur kräver mer energi och alltså leder till att din kropp bränner mer fett.

Många har säkert hört att man bränner mest fett under lågintensiv träning som till exempel morgonpromenader. Men man bränner enbart mer fett procentuellt sätt, totalt sett bränner du alltid mer under ett högintensivt pass.

Sedan är det många som gör misstaget att träna på fastande mage då de hört att man skulle bränna extra mycket fett då, men saken är den att dels riskerar du att kroppen istället börjar bryta ner dina muskler för att få energi (fettreserverna sparar den på). Dessutom är det så att det krävs kolhydrater för att kunna bränna fett. Tar kolhydraterna slut, vilket de faktiskt gör ganska snabbt då kroppen inte har några stora depåer, kommer även fettförbränningen bli lidande.

Fettförbränning

Ett tips om du tränar i fettförbrännande syfte är att låta det gå cirka två timmar efter det att du ätit och innan du börjar träna. Då hinner kosten omvandlas till blodsocker och gå ut i dina muskler och glykogen depåer. Då blir det lättare för musklerna att ta upp sockret från blodet och använda det som bränsle. Men vänta inte för länge mellan matintag och träning, hinner det gå för lång tid har kroppen inte tillräckligt med energi och du kommer inte att orka träna till max.

Stress och fettförbränning

Är du stressad kommer detta att påverka din fettförbränning. För kroppen fungerar på i stort sätt samma sätt som den gjorde på stenåldern. På den tiden betydde stressignalerna att det stod en björn utanför din grotta och det gällde att antingen fly eller slåss för att överleva. Så kroppen sänder ut en massa hormoner som gör oss redo för fight. Men idag behöver vi ju knappast kämpa mot björnar utan vår stress består av att vi har mycket på jobbet och en hetsig vardag. Men det vet inte våra kroppar och sänder ut samma hormoner som visat sig sänka förbränningen och öka lagringen av bukfetma. Dessutom har det även visat sig att stress ökar vår aptit. Dubbelt så viktigt att stressa mindre alltså.

Rökning och alkohol

Att rökning är skadligt vet vi redan. Och att man inte ska dricka för mycket alkohol. Men förutom alla andra skadliga häloseffekter kan dessa två även påverka fettförbränningen negativt.

Alkohol. Alkolhol är inte enbart en kaloribomb. Det sänker även fettförbränningen i kroppen. När vi har alkohol i blodet får levern fullt upp att göra sig av med alkoholen istället för att använda fett som bränsle. Och när man druckit blir man ju ofta sugen på mat som hamburgare, pommes frittes eller pizza. Extra fett kommer alltså in men inget av det bränns utan lagras runt midjan.

Rökning. Många tror att man går ner i vikt av att röka, att man kan ta en cigg och en kopp kaffe när man blir hungrig istället för att äta. Visst, man rasar i vikt om man inte äter men i det långa loppet är det som att skjuta sig i foten. Nikotin kan inte enbart leda till cancer och andra allvarliga sjukdommar, det minskar även insulinkänsligheten och ökar fettlagringen.