Måla om fönstren till sommaren

Det sägs ibland att fönster är husets ögon. Det stämmer ganska bra eftersom de bidrar till helhetsintrycket. Jag tänkte därför bidra med korta instruktioner hur målning av fönster går till. Det kräver en viss noggrannhet men är inte särskilt svårt.

Så här gör man:

Undersök. Det första steget är att inspektera hur fönstrena mår. Undersök fogar och kittfals så att inte fukt kan komma in. Titta även efter sprickor i träet och att fönsterkittet sluter tätt mot glaset. Inspektera även fönsterblecket och infästning. Du kan även använda en fuktmätare som du sticker in i träet och läser av fuktigheten på en display. Fuktmätare kostar i regel under tusenlappen. Är fukthalten för hög bör fönstret torka innan ommålningen.

Måla om fönstren

Rengör. Borsta rent från smuts och slipa ytorna med slippapper. Avlägsna löst sittande färg och fönsterkitt. Rengör med målartvätt och skölj därefter noga. Se till att fönstret är så rent som möjligt efter bearbetningen.

Fuktskydda. Nu bör trärena ytor impregneras med en grundolja. Grundmåla därefter fönstren. Se till att kitta där det behövs, även sprickor i träet. För sprickor i träet går det även bra med Plastic Padding.

Måla. Tidigare behövde man ofta hålla sig till samma slags färg som tidigare. Men idag är det inte lika självklart. Ta hjälp av din målarbutik om du är osäker. Måla två vändor, gärna en liten bit ut på glaset. På så sätt stängs fukten ute.

Efter allt detta kan du stolt luta dig tillbaka. Huset kommer garanterat se snyggare ut! Och det dröjer ett gäng år tills nästa gång.