Tips för dig som funderar på att bygga om ditt kök

Köket är vår tids vardagsrum. I takt med att matprogrammen tagit över huvuddelen av varje kanals TV-tablå och det faktum att vi tar till oss matinspirationer från alla världens hörn så har köket blivit en ny plats för umgänge. Lägg därtill att samtliga kockar som kan ses på TV – om de så går under benämningen Per Morberg, mat-Tina eller den Nakna kocken – så dignar även bokhandlarnas hyllor av dessa karaktärers favoritrecept i bokform.

Och visst är det mysigt att vistas i köket, oavsett om man gör det med familj eller vänner. Precis som med mycket annat så är det ju roligare att göra något tillsammans, och istället för att titta på film eller spela spel, så ro ihop en god lasagne! När vi nu spenderar mer tid i köket, lyfter rimligtvis många familjer frågan om att bygga om sitt kök. En enklare köksrenovering kan kosta från några tusenlappar i form av nya luckor och handtag, till väsentligt större summor om man byter ut allt.

köksrenovering

Här kommer några enkla tips för dig som går i köksrenoveringstankar.

Tänk igenom hur ni vill ha köket. Är köket bara en ”tillredningsyta” eller ska det inrymma en matplats?

Rita och mät upp utrymmet noga, inkl. ev. matplats. Tänk på att mäta alla väggar, fönster, takhöjd och dörrar. Glöm inte att notera detaljer som element, var avloppet finns samt var ev. ventilation börjar.

”Shoppa runt”, besök flertalet butiker. Om du är nöjd med kökets placering och skåpsindelning kanske det räcker med att byta luckor. De flesta stommar är standardiserade i fråga om mått och djup och är de i gott skick kan du spara många tusenlappar på att bara byta luckor och handtag. Väl i köksbutiken, använd dig av deras köksplanerare. De är proffs på att rita kök och är i regel kostnadsfria alternativt tillgängliga för en billig penning. Även om det finns bra ritprogram som man kan hantera själv, är det lätt att glömma detaljer. En professionell köksplanerare har koll på ev. täcksidor och passbitar som kan krävas. Vidare vet en köksplanerare av erfarenhet hur mycket yta som exempelvis behövs kring en köksö, en matplats m m.

Kontakta en hantverkare och be om att få ett totalpris för monteringsarbetet. Se till att firman tar ansvar för allt el- och VVS-arbete som ofrånkomligen blir aktuellt. Vidare bör ni komma överens om hur demontering och sophantering av det gamla köket ska hanteras. Tänk på att ni får ROT-avdrag för arbetskostnaden. Observera dock att om ni köper måttbeställda luckor från fabrik, får ni bara ROT-avdrag för monteringen eftersom tillverkningen inte görs i hemmet.