Verklighetsbaserade Filmer

Catch Me If You Can är en film som handlar om Frank Abagnale Jr. Vid 19 års ålder hade han lyckats att kamma hem flera miljoner dollar genom diverse checkbedrägerier. Filmen är baserad på verklighet och en av världshistoriens största bedrägares liv. Catch Me If You Can är bara en av många verklighetsbaserade filmer som finns ute. Dessa filmer är mer eller mindre baserade på sanna händelser och blir därav mer verklighetstrogna.

Catch Me If You Can

Ett annat bra exempel på en film baserad på en sann historia är 127 Hours. Den handlar om en äventyrlig kille som råkar ramla ner i en spricka långt ute i öknen. Han får en större sten över armen och fastnar. Filmen visar de kommande 127 timmarna han får uppleva. Det som är så bra med dessa filmer är att de nästan alltid kommer med ett riktigt starkt budskap. Vissa scener kan vara så pass kraftfulla att det kan vara svårt att se på. 127 Hours är åter igen ett riktigt bra exempel på en film med både kraftfulla budskap och scener!

Tyvärr finns det även regissörer och producenter som missbrukar orden och kallar vilken film de skapar som helst för ”verklighetsbaserad”. Ett krav för verklighetsbaserade filmer är ju att de faktiskt inte ska vara påhittade utan åtminstonde bygga på sanning. Ett riktigt fult exempel på en fiktiv historia till film är Blair Witch Project. Man skickade in annonser i olika tidningar där man skrev att en grupp ungdommar försvunnit i en skog och att endast deras videokamera återfunnits. Detta var ju rent skitsnack och filmen är ju helt påhittad. Man använde annonserna som marknadsföring av filmen och med hjälp av detta så tjänade man intäkter som motsvarade 4000 gånger budgeten.