Resa till Laos

Att resa till Laos är något som alla borde göra någon gång i livet. Detta relativt okända land är fullspäckat med kultur, vacker natur och häftiga upplevelser. Folk som backpackar i sydostasien brukar ta en liten resa till Laos medans de ändå åker förbi. De flesta av dem brukar dessutom säga att det är de bästa landet de besökt under hela resan!

Fördelen med Laos är att det inte är lika exploaterat som dess grannland Thailand. Här kan man fortfarande få se de små byarna längs Mekongfloden och uppleva kulturen som stora delar av sydostasien gått ifrån.

Att resa i Laos är fortfarande väldigt billigt och man får 13000 Lao Kip för ca 10 Kr. Att ta sig till olika ställen är i princip gratis om man jämför med Sverige och det går att pruta ner de flesta priserna.

resa till Laos

Laos huvudstad är Vientiane som har ungefär 760000 invånare. Detta är även hemmet till det kända monumentet Pha That Luang vars yta lyser i guld under solnedgångarna. Vientiane betyder ambiguös på Lao. Men det är oftast inte huvudstaden som lockar turister utan snarare Luang Prabang som ligger norr ut. Här finns det över 33 olika buddhisttempel i olika storlekar.

På kvällen så öppnar en kvällsmarknad i Luang Prabang som säljer det mesta. Här går det hitta att från billig frukt till exotiska husdjur. Dessa husdjur bör man hålla sig borta ifrån då det både är olagligt och omoraliskt.

Medans man ändå är i Luang Prabang så bör man ta svängen förbi Kuang Si som utan tvekan är världens vackraste vattenfall. Om detta inte räcker så går det dessutom bra att bada mitt i poolerna mellan vattenfallen. Detta är ett utmärkt sätt att koppla av en dag mitt ute i djungeln. Vattnet i Kuang Si har en stark men klar turkos färg som de flesta av oss bara drömmer om att få bada i. Ett perfekt bad för den äventyrliga såväl som barnfamiljer som hittat dit!